Een nieuw clubke

Toen we 10 jaar geleden Gent achterlieten en terugkeerden naar ons geboortebastion Zottegem wisten we zeker dat dat iets tijdelijk ging zijn. Een half jaar, langer niet, en dan zouden we terugkeren naar het schone Gent waar altijd iets te beleven valt en waar het grootste deel van de inwoners nog niet over een zestigpluspas beschikt. Een half jaar, zeker niet langer.

Drie jaar later zaten we daar nog, blindgestaard op immosites die ons vertelden dat alle beschikbare huizen in Gent ofwel te klein ofwel te duur waren. Stilaan kwamen er ook enkele hormonen piepen en samen met de kinderwens kwam het besef dat wonen in de buurt van familie toch ook wel wat voordelen heeft. Zodoende tekenden we nog eens twee jaar later op een zonnige avond de koopovereenkomst voor ons Zottegemse huis.

Ik vond hier intussen echt wel mijn weg en had nog geen minuut spijt van onze beslissing. Het zicht op de Graslei ruilden we in voor een ruim huis met grote tuin en ouders die vlakbij wonen. Een goeie deal, zo vinden wij. Intussen heb ik ontdekt dat hier ook wel leuke adresjes zijn (zoals hier en daar) en ben ik ferm content dat het Zottegemse circulatieplan zich beperkt tot het blokske rond ons huis. 

Het enige jammere aan wonen in dit dorp pardon, deze stad, is dat er hier weinig te beleven viel op vlak van vrijetijdsbesteding. Als er al eens een workshop doorging was dat er eentje zoals bloemschikken, en dan bedoel ik niet de bloomon kind of way

Gelukkig leerde ik hier vijf fijne meisjes kennen en had één van die fijne meisjes het idee om een clubke op te richten. Zo een clubke dat je normaal enkel in hippe steden ziet, waar gehandletterd wordt dat het geen naam heeft en geometrische plantenhangers in elkaar geflanst worden. 

We kwamen al snel uit bij Femma, de vroegere KAV. Nu niet dat wij onszelf Katholieke Arbeidersvrouwen durven noemen, verre van, maar vijf jaar geleden veranderden ze daar van naam en imago waardoor intussen ook luie ketters mogen aansluiten. Hoera!

Ik promoveerde mijzelf tot vormgever van de groep, aangezien de anderen daar toch geen ambitie voor hadden. Van een gemakkelijke sollicitatie gesproken! Na een grondige ontleding van onze haarsnits, unibrows en brilmonturen maakte ik tekeningetjes van onszelf en van een tiental fictieve femmameisjes. En hupla, we hadden een huisstijl!
Vorige week begonnen we voor echt. We wilden een simpele en toegankelijke activiteit. En iets met hapjes, dat ook. Zodoende deden we een aperitiefke en een workshop tekenen op porselein.We waren een beetje overweldigd door de reacties, de 45 beschikbare plaatsen waren meteen volzet en dus lapten we er ineens nog een tweede avond bij. Omdat een workshop geven aan zo'n grote groep ons toch wat omslachtig leek (zei iemand pleinvrees?) en omdat tekenen op porselein eigenlijk heel simpel is maakten we voor iedereen een pakketje met een handleiding en alle materiaal. 
We zijn heel blij dat Roel en Nancy van het gezellige cafeetje De Zondige Zeven met ons in zee wilden gaan, anders zaten wij nu in een ontmoetingscentrum te zagen over hoe die witte tl-lampen toch echt niet flatterend zijn voor onze opkomende rimpels en hoe de gordijnen stinken naar bloemkoolsoep.


En kijk eens hoe tof, we hebben zelfs onze eigen mocktail! We proefden dit voor het eerst bij Griet en waren zo enthousiast dat het drankje een traditie werd tijdens onze bijeenkomsten. Roel en Nancy van 'ons' cafeetje waren ook fan en dus staat onze eigenste mocktail vanaf nu officieel op de kaart van De Zondige Zeven. Schol!Het was heel gezellig, en er werden mooie porseleintjes gemaakt. Op instagram kan je nog meer resulaten bekijken met #femmazottegem (jazeker, wijlen hebben een hashtag, professioneler dan dat wordt het niet).

Woon je in de buurt? Spring dan eens binnen tijdens ons tweewekelijks creacafé, of kijk op onze facebookpagina welke workshops we plannen. Handletteren! Salad in a jar! Stempels maken! En dat is nog maar het begin.

Woon je niet in de buurt? Pluis dan uit of er een Femmagroep in je buurt is. Als er geen is, of als de activiteiten van die groep zich beperken tot het uitwisselen van kuistips en het drogen van potpourri, trommel dan wat enthousiastelingen op en start gewoon zelf je Femmagroep! 

You Might Also Like

8 comments

 1. keitof! Woonde ik maar in de buurt, dat zou ik niet willen missen dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jouw schrijfsels doen mij altijd een beetje lachen. "Vree wijs" vind ik dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat mooi en leuk, helaas woon woon ik niet in de buurt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hipper dan de femmagroepen in Gent. Nu ben ik jaloers. Een Gentse ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fantastisch, gewoon zelf starten, die hippe workshops! Dat zag er zéér leuk en gezellig uit.
  En ook prachtig vormgegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een fijne blog ontdek ik hier, echt helemaal mijn ding! (Wat ge allemaal niet tegenkomt bij het googelen naar geboortelijsten en kraamkost! <3 ) En Zottegem is hier nog niet eens zo ver van en awel, ik zou wel zo'n KAV'er worden als ik jullie bezig zie.

  BeantwoordenVerwijderen