HerfstIk zou hier graag poëtisch vertellen hoe schoon ik de herfst wel vind. Hoe ik elegant tussen de vallende blaadjes huppel, een eekhoorn zich lieflijk tegen mijn zachte wollen trui vlijt en ik in tussentijd kastanjes verzamel om later die dag gezellig aan de haard te poffen.

Maar ik moet daar niet flauw over doen: herfst en ik, dat werkt niet. De enige dieren die zich spontaan aan mij vertonen zijn er met acht poten, en synchroon met de eerste bladeren valt ook al het snot uit mijn neus. De schone wollen trui prikt dat het geen naam heeft en is na tien minuten ingewisseld voor een synthetisch exemplaar. Mijn haar kroezelt, ik struikel over takken, mijn paraplu waait kapot nog voor ik hem heb opengedaan. Ik háát herfst.

Desalniettemin doe ik er alles aan om mijn aversie voor dit seizoen niet door te geven aan Lucie. De eekhoornschaal wordt bovengehaald en gevuld met nootjes die we rapen in de tuin. We doen onze mutsen en vossenkousen aan en gaan wandelen in het bos. De eenden worden gevoederd, de regenlaarsjes vuilgemaakt. 

De herfstplaat van de kapitein wordt platgedraaid en Lucie zingt vrolijk mee. Kool kool kool, we eten rode kool, met worsten en puree, alle muizen eten mee! Dat ze bij het proeven met een pruillip "Lucie lust niet kool-kool-kool" verkondigt en alles uit haar mond laat vallen moet ik er misschien niet bijvertellen.

We doen van flanel en van pantoffels, van in de zetel zitten met een dekentje op onze schoot. We lezen in boekjes en kijken naar Kabouter Klop, we eten wafels en savooi. De soep pruttelt, de kersenpitjes knisperen.

En terwijl Lucie vol enthousiasme "Pompoen! Kijk, pompoehoeeen mama!" roept elke keer als ze er eentje gespot heeft, bedenk ik dat de herfst misschien toch zo erg nog niet is.


You Might Also Like

12 comments

 1. Ik moest toch een beetje lachen met jouw omschrijving van de herfst, hihi. Ik snap de frustratie! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 😂 zelf hou ik wel van de herfst, de kleuren, de dekentjes en gebreide truien ( maar dan wel met zachte merinowol)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik houd van elk seizoen, alleen de winter mag niet te lang duren! en dan heb jij wel geluk met het weer van de afgelopen dagen, meer lente dan herfst was het ;-) (al zal het nu helaas wel voorbij zijn)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Blij je terug te horen/lezen ook in dit natte seizoen, waar jij de lach en humor weer bovenhaalt ... Ik lees/kijk heel graag mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hahaha gelukkig hebben wij een andere band met de herfst. Ik vind het het beste seizoen van het jaar al die kleurenpracht in de herfst,...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je brengt een glimlach op mijn gezicht, je schrijft dit wel heel erg leuk :)

  BeantwoordenVerwijderen