Kraamkost


Kraamkost, ik vond dat vanaf de eerste keer dat ik erover hoorde een geweldig idee. Als ik dan toch een punt van kritiek moet geven is het misschien wel dat het met 'kraam-' begint, want kost krijgen op zich vind ik al een geweldig idee.

Maar goed, ik moet daar niet flauw over doen, moeders met een pasgeboren koter in huis verdienen die kost inderdaad meer dan ik. Moeders met twéé pasgeboren koters en daarbij nog een tweejarige in huis, die verdienen volgens mij geen portie kraamkost maar een kraambuffet. En een standbeeld ook wel.

Nu wil het toeval dat ik zo'n supermama ken. Toen ze op facebook vroeg naar tips voor traiteurs was het wel duidelijk: ze had nood aan kraamkost!

We spraken in 't geniep met vier mama's af en we kozen elk een dag uit. We wilden tenslotte niet allemaal tegelijk op haar stoep staan met een casserole spaghettisaus. Ik maakte een bon met onze leverdata, precies gelijk echte traiteurs. Het scheelde niet veel of ik had er ook nog een klantenkaart bij gemaakt, maar ik betwijfel of Joyce nog zoveel kinderen wilt dat ze een klantenkaart nodig heeft. Ik zal het haar eens vragen.

De eerste leveringen verliepen alvast goed, Griet maakte mexicaanse enchillada's en Lien een salade met kip. Een mens zou voor minder al eens bevallen van een tweeling!

Ik maakte lasagne met ricotta en spinazie, een slaatje en verse tapenade met bladerdeegstengels als aperitiefhapje. Want als er één ding is dat je niet mag verwaarlozen als pas bevallen moeder, dan is het wel de aperitief. Je zou zo nog bekeken kunnen worden als ontaarde moeder.


Lasagne is ideaal als kraamkost, je kan het gemakkelijk op voorhand maken en het is eenvoudig op te warmen. En bij lasagne is het niet erg dat daar wat tijd tussen zit, integendeel, zo kunnen de smaken gezellig wat socializen met elkaar.

Een echt recept heb ik niet van de lasagne, maar het komt er op neer om een tomatensaus te maken (ik doe dat met veel look en een scheut balsamico), een mengsel van spinazie met ricotta en een kaassaus van parmezaan. Tot slot wissel je de drie sauzen af met lasagnevellen tussen en strooi je er wat kaas over. Klaar!

Bladerdeegstengels maak je door reepjes van bladerdeeg te snijden, er een beetje losgeklopt ei over te strijken en de reepjes met een fancy twist in de oven te zwieren. Ik deed er nog wat grof zeezout op, maar je kan er bijvoorbeeld ook sesamzaadjes of kaas over strooien, of gewoon zo puur afbakken.


De tapenade is een receptje van Pascale Naessens, maar houdt eigenlijk niet meer in dan zwarte olijven, zongedroogde tomaten, kappertjes, pijnboompitten en look te mixen. Ik denk dat ik mij volgende keer wel iets beter aan de opgegeven hoeveelheden houd, ik ging een beetje uit de bol met de pijnboompitjes waardoor het nogal nootachtig smaakte. Dat komt ervan als je niet naar Pascale luistert.

Ik was slim genoeg om meteen ook voor onszelf een portie te maken. Eigenlijk was het dus gewoon koken maar dan in 't dubbel. Net zoals een tweeling gewoon één baby is maar dan in 't dubbel, ja toch hé Joyce? ;)

You Might Also Like

7 comments

 1. hahaha, zo grappig geschreven :-) Maar ook wel echt keilief, amai! Daar zal ze zeker en vast keiblij mee geweest zijn, wat een attente vriendinnen zijn jullie!! Een van m'n liefste vriendinnen gaat binnenkort bevallen van een tweeling, en ging kraamkost zelfs op haar kaartje zetten geloof ik... Alleen zo jammer dat het nogal moeilijk is om vanuit Amerika eten tot daar te krijgen :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben jij ook te boeken voor rouw-kost? Niet voor mij, voor een vriendin die onlangs haar papa verloor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk fenomeen 'kraamkost'. Ik kende dat nog niet!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk verwoord! Volgertje bij voor jou :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. fantastisch! En ik spreek uit ervaring: Kraamkost is écht een geweldig cadeau. Mijn vriendinnen stonden vorig jaar wel tegelijk op de stoep. Mét bakken vol kraamkost. Ze hadden 's morgens laten weten: zorg dat er plaats is in de diepvries. Ook heel fijn. Nog wekenlang plezier van gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fantastisch :-). Inderdaad geen betere cadeau dan kraamkost.
  En jij maakt het ook écht af hé, met bon & al, én aperitief.

  BeantwoordenVerwijderen