Swappen voor dummies

Vorig jaar organiseerde ik al eens een kerstswap, nu ging ik voor een lenteswap. Eén pakje geven en één pakje krijgen, zo simpel zit het concept in elkaar.

En oh, wat werden er weer prachtige cadeautjes gemaakt! Zo van die pakjes waarvan je je afvraagt of je ze zou uitpakken of eeuwig op je kast zou etaleren. Iedereen weet dat vrouwen veel te curieus zijn om dat laatste daadwerkelijk te doen, maar er zaten écht wel pareltjes tussen. Kijk maar!
Ik kan ze hier uiteraard niet allemaal tonen, maar het is super om te zien hoe enthousiast iedereen is en hoe iedereen telkens zijn best doet om er een prachtig pakje van te maken.

Nieuwsgierig naar wat er zoal in die mooie verpakkingen verstopt zit? 
Allez dan, ge moogt eens piepen!
Wil jij ook wel eens pakjes swappen? Dat komt goed uit, ik ging hier net uitleggen hoe dat moet!

1. ZOEK EEN SYMPATHIEKE SWAP-BENDE 
Vrienden, familie, collega's, mensen uit je hobbyclub of facebookgroepje, buren, ... Van zodra je met twee bent kan je in principe al swappen, al is de spanning in dat geval tamelijk beperkt. Zorg er best voor dat de mensen in je groep een beetje dezelfde interesses delen. Swappen met nonkel Patrick die vooral interesse heeft in duivensport zal mogelijks ook wel een interessant pakje opleveren, maar ikzelf speel toch liever ietwat op veilig. Sorry nonkel Patrick!


2. VERZAMEL ALLE DATA  
ZOEK EEN SECRETARESSE OM ALLE DATA TE VERZAMELEN 
Als je groepje is samengesteld bepaal je een budget, een deadline en eventueel een thema voor je swap. Verzamel van alle deelnemers het emailadres, thuisadres, postpunt, kialapunt, een interesselijstje en giet deze in een excel. Of nog gemakkelijker: laat iedereen dat gewoon zelf doen via een Google spreadsheet! Zorg dat alle deelnemers deze ook kunnen inkijken door de link met hen te delen.


3. DOE EENS MODERN
Dan is het tijd om de swapjes te verdelen. Als je dacht dat dat een intensief werkje is waarbij je namen op briefjes schrijft en één voor één uit een pot haalt kan ik je geruststellen: het internet doet dat gewoon voor u, leve de eenentwintigste eeuw!

Geef alle emailadressen in op een lootjes-trek-site. Deze sites sturen naar iedere deelnemer een automatisch en anoniem mailtje met de naam voor wie ze een swapje moeten maken. Je weet dus niet wie voor jou een pakje maakt.

Ik gebruikte de eerste keer Secret Santa Organizer en de tweede keer Lootjestrekken. Voordeel aan de eerste site is dat je als organisator op elk moment de lijst kan opvragen met alle verbindingen, zeer handig als er een probleem is (niet toegekomen pakjes bijvoorbeeld), dan kan je opsnorren wie het pakje moest maken. Het voordeel aan de tweede site is dat je daar anoniem bijkomende vragen kan stellen aan je swapje om zo meer te weten te komen over haar interesses. Maar het feit dat je daar geen lijst kan opvragen zorgt er toch voor dat ik volgende keer weer Secret Santa gebruik, zeker als je met een grote groep swapt is dat wel handig.


3. SWAP IT AWAY!
En voila, swappen maar!


Ik zou je ook nog eens willen laten gluren in mijn eigen pakje, maar dat ligt nog op mijn werk aangezien het daar geleverd werd en ik het vorige week niet in mijn fietstas kreeg. Maar ik kan je alvast zeggen dat het een héél schoon pakje was! Danku Cathy! 

You Might Also Like

4 comments

 1. Wauw, wat een mooie cadeautjes! Zelfs ingepakt zag het er al fantastisch uit. Echt supertof!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ooooh, zooo tof zeg!! En allemaal zo mooi!! Vanuit de USA wordt het misschien wat moeilijk (hoewel...) maar wat me altijd zo'n beetje tegenhield was dat ik soms dingen zag die weliswaar heel mooi en met liefde gemaakt waren, maar die niet zo m'n smaak waren... Maar dit ziet er allemaal zooo leuk uit, dus misschien zit het geheim in de selectie? Leuk alleszins!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Denk inderdaad dat het er vanaf hangt met wie je swapt. Pakjes swappen naar de USA lijkt mij inderdaad een kostelijke affaire, jammer! Maar hopelijk vind je daar ook snel (swap)buddies? :-)

   Verwijderen