Wat wil jij later worden?


Als je geen viseter bent is er niets dat meer stinkt dan een viskraam op de markt. Al op een onmenselijk vroeg uur wordt het stinken ingezet. De vis van de week mag voor de gelegenheid wat harder stinken dan de makreel, fair is fair. En zelfs als de markt al lang is opgekraamd wappert de walm van pladijzen en sardienen nog over de grond.

Ik stap zodoende elke dinsdagochtend volgens een uiterst zorgvuldig opgestelde route naar het station, zodat ik het gloriemoment van de vissen en hun odeur properkes kan omzeilen. 

Nochtans, als je mij als kind vroeg wat ik later wilde worden, dan antwoorde ik vastberaden zeemeermin. In het zwembad oefende ik de vinslag (benen gekruist), in bad de haarzwier (de hele badkamer nat) en aan tafel de haresnaaier (geen commentaar). Zeer gedreven, dat wel!

En terwijl mijn oudere zus steevast wenste voor nog een broertje of een zusje en later voor een hond, wenste ik keer op keer dat ik als zeemeermin zou wakker worden. Ik moet je niet komen vertellen dat mijn zus meer succes boekte met haar wensen dan ik. Maar kom, ik bleef proberen, de aanhouder wint!

Wist ik veel dat ik eigenlijk gewoon een halve glibberige vis zou zijn, en er een permanente visgeur zou moeten bijnemen. Wist ik veel dat er ooit een leeftijd zou komen waarop ik twee schelpen op mijn borsten toch niet de meest comfortabele kledij zou vinden. Wist ik veel dat zeemeermin niet in het standaardpakket van hogescholen zit en dat het mij niet al te veel kansen op de arbeidsmarkt zou opleveren.

En gelukkig moet je dat als kind allemaal niet weten. Als kind mag je geloven dat zeemeerminnen naar badschuim ruiken en dat kreeften echt kunnen spreken. Dat fishsticks niet van schattige visjes gemaakt worden maar aan de fishstickboom groeien in de tuin van kapitein Iglo. Dat de zee appelblauwzeegroen is met glittertjes erin, en niet vervuild door olie en plastic. Dat mag je allemaal geloven, omdat je een kind bent.

Fantaseert jouw spruit ook zo graag over wat hij of zij later wil worden? Dat treft, want Kapitein Winokio bracht er net een heerlijk meezingboek over uit! De kapitein der kapiteinen weet als geen ander dat kinderen nog onbegrensd mogen, pardon, moeten dromen over hun toekomst. 'Wat wil jij later worden' staat dan ook vol fantastische liedjes over de leukste beroepen, van boekentassencontroleur tot wolkenmaker.

Ik voel het al, dat gaat gegarandeerd weer zalige meezingmomenten opleveren in de auto! Lucie kan toch nog niet zingen, zeg je? Jamaar, écht toegewijde ouders zingen dan in de plaats van hun kind mee. Een en al bezieling, zo ben ik wel. Haja, hoe denk je dat ik het anders ooit tot zeemeermin had kunnen schoppen?


You Might Also Like

2 comments

  1. Hoe kan je nu niet meezingen met zijn liedjes? Mijn zoontje zegt al "Mama, niet meezingen, dat is kindjes-muziek, jij moet zwijgen." Dus profiteer er maar van!

    BeantwoordenVerwijderen