Pin it & make it: gezonde chipkes

Een collega vriendin van mij ging onlangs bij een diëtiste. Daar kreeg ze te horen dat haar metabolische leeftijd vijftien jaar hoger ligt dan haar echte leeftijd. Vijfenveertig, zo zeiden de diëtiste en haar magische weegschaal haar! Jammer genoeg geeft deze vers verworven leeftijd haar geen recht op extra verlofdagen of andere voordelen waar vijfenveertigjarigen kunnen van genieten. Het enige wat haar nieuwe leeftijd opleverde is een briefje waarop staat hoeveel gram pasta ze nog mag eten en dat speltflakes toch wel beter zijn dan cornflakes. Ik heb al leukere verjaardagsfeestjes geweten!

Ik ken mijn eigen metabolische leeftijd niet maar ik eet te graag frietjes en beweeg te weinig om een metabolische jongere te kunnen zijn. Mocht je mijn pinterestborden geloven zou je nochtans denken dat ik dagelijks suikervrije havermoutkoekjes bak en ik spaghettislierten maak van courgettes alsof ik niets beter te doen heb. Mijn pinterestleeftijd compenseert dus eigenlijk volledig mijn metabolische leeftijd. Klinkt evenwichtig, toch? 

Maar omdat een mens niet evenwichtig genoeg kan zijn besloot ik mee te doen en ook wat gezonder te gaan eten. We beloofden elkaar om iedere week een gezond snackje mee te brengen. Tijd om mijn evenwichtige pinterestborden erbij te halen dus! Ik koos ervoor om groentenchips te maken.

Zodoende stond ik gisteren courgettes, wortels en pastinaak in fijne schijfjes te snijden. Ik deed dat met onze keukenrobot, maar een mandoline of een dunschiller zijn ook prima. Ik deed zout op de groentjes en depte na vijf minuutjes het vrijgekomen vocht weg. Naar het schijnt zijn de chipkes dan krokanter. En als ze dat op pinterest zeggen, dan geloven wij dat!


Ik zwierde de chips de oven in en zette die op 175 graden, maar ik merkte dat de worteltjes nogal snel aanbakken, dus ik liet ze gewoon op hun gemakske bakken op 145 graden. Na een uurtje haalde ik ze uit de oven, de helft van de courgettes was aangebakken dus eens vroeger gaan kijken kan zeker geen kwaad. De pastinaakchips lukten eigenlijk het beste, zowel qua vorm als qua smaak. Hoera voor pastinaak!


Eigenlijk is het meeste werk dus het snijden van de groentjes, de rest van het werk doet de oven. Na een kwartierke snijden ben je er dus eigenlijk al vanaf. Op die tijd kan je zelfs geen zak Grills opendoen, toch? Allez ja, eigenlijk wel, ik kan zelfs gans die zak leegeten in een kwartier, maar we maken onszelf dat vanaf nu gewoon wijs, oké? 


Ik deed de chips in een papieren zakje waar ik een passende spreuk van Eva Mouton op printte. Op een zak Grills staan zo geen grappige spreuken, ik zeg het maar!

Wil jij ook wel wat metabolisch verjongen? Hier vind je nog meer ideetjes voor gezonde snacks. 

You Might Also Like

6 comments

  1. 't is waar, 't is allemaal waar! Behalve dat van de courgettespaghetti. De spaghetii maken gaat eigenlijk best snel en ze moeten ook maar enkele minuten koken. Maar... mijn kinderen lusten het niet (in hun hoofd want cakejes met courgette vinden ze heel lekker).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ola! We hebben hier een courgette-expert in huis, ik hoor het al :-) Ik zal mij dan toch maar eens aan die spaghetti wagen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit pin ik! (En maak ik hopelijk ook ooit).

    BeantwoordenVerwijderen