swappin' all the way!


Ik was niet zo'n kind dat spontaan in bomen klom of vloten bouwde. Sporadisch deed ik mijn heldhaftige zus achterna en zag je mij toch eens vanop een rots in wilde waters springen of een zotte tuimelbeweging maken, maar meestal eindigde dat in een tragisch ongeval met veel tranen en minstens evenveel drama. Ik kon niet eens een radslag, dat zegt al veel.

Gelukkig had ik wel andere kwaliteiten. Zo had ik op mijn elfde al enkele schone carrièreverdiensten op mijn palmares staan: ik creëerde mijn eigen parfum (een fleurige melange van tuinbloemen en onkruid), ik bracht een dichtbundel uit, was hoofdredactrice bij een tijdschrift (abonnement: 1 frank), lanceerde de Floppi (gelijk de Flippo maar dan veel beter) en was trotse eigenaar van een subtropisch waterpretpark (met draaiwasrek als toegangspoort).

Maar mijn meest succesvolle uitvinding was ongetwijfeld Het Verrassingspakket. Het concept was simpel: je plukte er op de speelplaats een vriendinnetje uit en sprak de magische woorden 'doen wij een verrassingspakket?'. De dag erna kwamen twee meisjes naar school met in hun boekentas een schoon versierd pakje (zelfs de glitterstiften werden voor de gelegenheid eens uit de pennenzak gehaald) en een officiële uitwisseling vond plaats. In het pakje stak je leuke verrassingen (lees: alles wat je zelf dubbel had of stom vond) en in ruil kreeg je een pakje vol nóg leukere verrassingen (lees: alles wat een ander dubbel had of stom vond).

De bedrijvigheid op de speelplaats doofde echter stilletjes uit naarmate er serieuzere zaken op ons pad kwamen (lezen in de joepie en uitvechten wie welke Spice Girl mocht zijn) en toen onze collectie kindersurprisespeeltjes, badparels en kiplingaapjes stilaan uitgeput raakte.

Mijn enthousiasme was dan ook groot toen ik enkele maanden geleden op instagram de hashtag #instaswap ontdekte. Verrassingspakketten voor grote serieuze mensen! Je weet wel, mensen die al láng weten welke spice girl ze zijn en die de joepie ingeruild hebben voor pinterest. Ik zwierde het idee voor een kerstswap meteen in een facebookgroepje waar ik lid van ben en voor ik het wist waren we met meer dan 300 enthousiaste swappers. Ik gaf iedereen in via een site en zo kreeg iedereen in het grootste geheim een swapmaatje toegekend.

Ik mocht een pakje maken voor Daisy. Daisy is dol op chocolade, thee en disney. Ze is bovendien een bedrijvig naaister, dus ik nam mezelf voor om iets anders te doen. Ik had vanalles in mijn hoofd, maar deadlines en ik, dat gaat niet altijd zeer goed samen. Zodoende had ik twee weken voor kerst nog steeds een bijna lege doos voor mij staan, met op de bodem een eenzame theekop die ik alvast ergens had gekocht. Ik gooide mijn plannen overboord en ging voor een iets minder ambitieuze aanpak (sorry Daisy!). Ik verzamelde enkele schone disneyquotes en kaderde ze in. Bij elke quote zocht ik een passend cadeautje: thee en een wit konijn voor Alice in wonderland, zeevruchten voor De kleine zeemeermin, een sterretje met ferrero rochers voor Peter Pan, zelfgemaakte appeltjesoorbellen voor Sneeuwwitje, servietten voor Belle en het beest, pasta in de vorm van Mickey Mouse en afwasspulletjes voor Assepoester. Ik maakte nog kleine labeltjes van de quotes, en het pakje vloog nog nipt op tijd de brievenbus in.

Wie ook graag Disney quotes aan zijn muur wil, hier kan je ze downloaden, gereed op kaderkesformaat enal!


Intussen kwam ook mijn eigen mysterieuze swappakje toe, en had mijn man mij niet tegengehouden, ik had het meteen opengescheurd. Gelukkig kon ik hij mij bedwingen en wachtte ik net als driehonderd andere beheerste vrouwen proper af tot het kerstavond was. In mijn pakje zaten superleuke spulletjes: een prachtige wasbeertjestas, een mooi doosje thee, een zakje met wolkjes en vogeltjes, een houten vosjeshangertje, een armband voor Lucie en een lief versierd schriftje om herinneringen in te bewaren. Dankje Sofie, ik voelde mij weer heel even een meisje van tien!


Zeg nu zelf,  wil je nu ook niet ogenblikkelijk beginnen swappen als je dat zo ziet?
Op instagram gaat er regelmatig een swapje door, en ook op facebook vind je er groepjes voor (zoals bijvoorbeeld Swapperdeswap). Of anders vraag je gewoon eens aan je buurvrouw of ze een verrassingspakket wil doen. En vraag dan ineens ook eens welke Spice Girl ze wil zijn!

You Might Also Like

6 comments

 1. En ik vond je pakketje geweldig!
  Zo origineel, dat ik daar zelf niet opgekomen ben! :-D
  De chocolade is al op, de tas staat hier voor mij met koffie deze keer ;-)
  en de kadertjes liggen klaar om in de hobby/speelkamer op te hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je doet het geweldig met je blog. ;-) Ik kijk er naar uit om je vertelsels te lezen.

  En wat een leuke wasbeertjes tas!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, wat een leuke swap :D vooral Disney quotes vind ik top!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De kindersurprisespeeltjes :D Toch één van mijn mooiste herinneringen aan de lagere schooltijd. Het swappen van pakjes ben ik wel al vergeten :s

  Leuke blog trouwens, helemaal jij :)

  Beste wensen ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jouw Disney-quotes zijn ge-wel-dig! Maakte je die met een speciaal programma?

  BeantwoordenVerwijderen